Historielagets tur til Sachsen 30. juli – 5. august «WENN JEMAND EINE REISE TUT DANN KAN ER ETWAS ERZÄHLEN»

Tekst av Sigmund Hov Moen, foto: Steinar Ågren Helgesen

DSC_0684

Turdeltagerne fotografert på Schlossplatz i Freiberg. Reiseleder Yngve Leonardsen står bakerst til venstre med stripete skjerf, ens artikkelforfatteren er lengst til høyre i blå skjorte.

DSC_0774

Turens «gjennomgangsfigur» Martin Luther, foran Frauenkirche i Dresden. Denne ble bombet sønder og sammen under krigen, men er gjenoppbygget nøyaktig slik den var.

Den rødeste tråden i Historielagets reise var reformasjonen på 1500-tallet, og dens   forgrunns-figur, Martin Luther.  Turens eksellente guide, Yngve Leonardsen tok i mot oss. På Schönefeld flyplass. Og han var tilstedeværende fra første sekund. Yngve er nordmann bosatt i Dresden. Han er journalist av yrke med universitetsstudier i det meste av det som var interessant for oss. Og dessuten driver han selskapet «Elbelandtours» som har som formål å guide kunnskapshungrige turister på reiser i Tyskland. Han gjorde en fenomenal jobb. På flyplassen fikk vi utlevert et detaljert program som, med et lite unntak, ble fulgt så nøyaktig at denne reiserapporten kanskje er unødvendig. Sjøl merka jeg meg med en gang en detalj på programmets dag 3. Da ville vi bli servert en av mine absolutte favoritter; Schwartzbierkassler i et bryggeri i landsbyen Wippra. Bravo Yngve!

I de 6 dagene som kom fulgte vi salig Martin Luthers reiser rundt i Sachsen; Jüterbog-Turgau-Wørlitz-Wittenberg-Halle- Eisleben- Naumburg-Freiberg-Dresden. En av reiseselskapets spøkefugler mente på flyet hjem at han nå hadde «svart belte» i reformasjon og Martin Luther.

Så er spørsmålet; hva var turens høydepunkt?
– Var det da vi alle sto andektig foran kirkedøra i Wittenberg der Martins 95 teser var hamret inn i jern?DSC_0264

Slosskirche i Wittenberg med Luthers 95 teser smidd i jern.

– Eller var det kunstneren Asisi’s storslåtte 360 graders panorama-tablå samme sted, der livet i byen på 1500-tallet ble skildret? Her var de alle sammen, fattige og rike, inkludert avlatshandleren. Det 75 meter lange og 15 meter høye bildet gjorde inntrykk.
Vi rakk også en tur ut på bruhodet ved die Elbe i Torgau der amerikanske og russiske tropper møttes for første gang under 2. verdenskrig 25 april i 1945. Yngve kunne også fortelle at møtet i virkeligheten hadde skjedd noen timer før, og noen kilometer oppstrøms, i landsbyen Stehla, men ved den anledning var det ingen fotografer tilstede. Derfor ble møtet «flyttet» til Torgau der det kjente bildet ble tatt. Samma det!
DSC_0538

Hildebrandt-orgelet i St. Wentzels kirche i Naumburg. Det ble bygget av den legendariske orgelbyggeren Zacharias Hildebrandt (1688-1757) og fullstendig restaurert fra 1993-2000.

Takk for en svært interessant tur!

Les mer fra turen i neste utgave av På Jakt og Vakt, nr 3-2019