Historielaget inntar Grefsenkollen

Torsdag 22 januar 2009
Sted: Grefsenkollen
Tema: Livet i Grefsenåsen og Lillomarka i gamle dager
Frammøte: 85 personer.

Historielagets 30 årsjubileum ble innledet med et stort møte på nyrestaurerte Grefsenkollen med drikke, nydelig lakserett og fullsatt lokale. Flere ville ha vært med. Allerede utenfor kunne deltakerne høre den feiende velkomstmusikken til Garderobefosilene. De 15 musikerne skapte god stemning.

Deretter ønsket Jon Kloster velkommen og orienterte om familiebedriften «Det virkelige gode liv».  Bedriften eier og driver 12 små, vakre og særegne steder i Norge, der de ønsker å skape en opplevelse for gjestene. Grefsenkollen er ett av disse.

Historielagets leder, Finn Geiran, tok deltakerne med på en tur langs den gamle Hadelandsveien fra Movannsområdet og ned til Stig.  Veien skulle være så bred at en rytter kunne ri med et spyd på tvers. Veien ble brukt til ridevei og kløv, og til slep, men ikke til vogn. Geiran tok oss med fra Burås forbi Sinober, Nordskogen, Sørskogen, forbi Kjulstjernet til Lilloseter. Videre til Evensetermyra, forbi kobbergruvene og Badstubråten til kastesteinen ved Stig.  Illustrende navn som Slåttemyra, Merramyra, Laskerud, Bispebekken o.a. ble nevnt.  Vi var innom en rekke finneplasser og lærte om deres svedjebruk og skikker, møtte sjøkongen på Disen som senket sine ofre i Svartkulp, og vi fulgte biskop Jens Nilssøn på visitasreiser. Finn Geiran har en unik blanding av solid historiekunnskap, mer enn seksti års turgåing i Marka, og kjennskap til mange av de personene som satte sitt preg på boplassene. Han er personlig engasjert, ikke minst i beskrivelsen av gutta på skauen.

Med Frank Sinatras Fly me to the moon som bakgrunnsmusikk fortalte Kari Eng levende og morsomt om motorcrossgutter og eksosryper som møttes på Grefsenkollen i slutten av 50-årene. Og om datidens jazzinteresse og den søndagen rett før jul da Kjell Karlsens orkester, overraskende for de fleste, dukket opp og spilte til dans. Da var det lyd og fest på Grefsenkollen.

Historielagets nestleder, Frank Aage Fjellbekk, ledet det hyggelige arrangementet på en elegant måte.

LHS

Det er stengt for kommentarer.