Byoriginalt fullmånemøte

De som hadde vært så heldige å få meldt seg på årets fullmånemøte før det ble fulltegnet fikk en underholdende aften. Even Saugstad krydret sitt foredrag om byoriginalene både med bilder og musikk, og mange fikk et gjensyn med gamle dagers fargerike innslag i bybildet.

Saugstad delte de såkalte byoriginalene i tre grupper: De som ikke hadde ønske om noen oppmerksomhet, men som likevel fikk det på grunn av sin spesielle livsstil. I denne gruppen hørte den legendariske Luse-Frantz (som het Fridtjof Kristiansen) til. Mannen, som faktisk opprinnelig kom fra Grefsen, levde av å samle flasker, filler og skrap og kjerra hans var et velkjent innslag i bybilde fram til han døde i 1958. Tilnavnet Luse-Frantz mente Saugstad var urettferdig, det var en nervelidelse og ikke kløe som var grunnen til at den gudfryktige mannen gikk og ristet på seg.

Saugstad ga først ut bok om byoriginaler i 2008. Den som nå foreligger er en revidert utgave som er supplert med omtale av en del nye personer. Blant disse er Kjell Norderhaug, mannen med den enestående tallhukommelsen som bodde i Kjelsåsveien. Det meste av det som står om ham i boka er gjengitt i På Jakt og Vakt nr 3-2019.


Even Saugstad omtalte og viste bilder av blant andre vårt lokale bidrag til boka, Kjell Norderhaug.

Den andre gruppen byoriginalene er de såkalte posørene, som elsket å vise seg fram der mye folk ferdes. Her trakk Saugstad fram «livets akrobat, engang advokat» P.G. Hermansen. Han opptrådte i stadig nye kostymer, oppsøkte steder med mye folk og ble blant annet kjent som «T-baneturneren», på grunn av sine selsomme turnoppvisninger i midtgangen.

Den tredje gruppen byoriginaler er de som hadde noe på hjertet, som brant for en sak og kjempet for den offentlig i bybildet. En typisk representant for disse var Ole Kopreitan med sitt salg av pins fra spesialbygde barnevogner og utrettelige engasjement mot atomvåpen, fram til han døde i 2011.

I samme kategori kommer også Pål Jensen, som har misjonert for en bilfri by siden 80-tallet. Han er fortsatt aktiv og har i hvert fall fått oppleve at det han ble latterliggjort for på 80-tallet har blitt politisk felleseie og et stykke på vei blitt virkeliggjort av det sittende byrådet.


Dette er ikke ekte byoriginaler, men derimot kveldens foredragsholder Even Saugstad og historielagets Tore Faller.

Tekst og foto: Johs Bjørndal

Det er stengt for kommentarer.