Fullmånemøte på Trollvannsstua

Stinn brakke

Trollvannstua var fylt til bristepunktet på  Historielagets fullmånemøte, det vil si at temmelig nøyaktig hundre frammøtte fikk høre Thor Gotaas fortelle om lofferne, som han utga en bok om i 2001. Og det kunne vært enda flere tilhørere, det måtte settes strek for påmeldingen for at alle skulle få plass.

Thor Godttaas

Thor Gotaas leverte et fyrverkeri av et foredrag som stadig fikk salen til å bryte ut i latter. Han påsto at han prøvde å snakke langsomt, noe han overhode ikke lykkes med. På vel 45 minutter presenterte han en rekke personligheter fra omstreifermiljøet, som han åpenbart hadde betydelig sans for. – Det var stort sett ærlige og følsomme mennesker som ofte ikke hadde fått noen god start i livet, sa han. På 30-tallet var det rundt 10 000 omstreifere i landet, men da bilene for alvor gjorde sitt inntog på 60-tallet ble antallet raskt redusert. – Mange ble kjørt ihjel. Og dagens unge er for late til å labbe rundt i landet, sa Gotaas.

lofferspråk

Thor Gotaas viser her tegnspråket som omstreiferne hadde utviklet. Disse symbolene ble tegnet eller risset inn på stolper e.l. for å forklare «kolleger» hva som ventet dem på de ulike gårdene omstreiferne gjerne besøkte.

Thor og Tore

Historielagets leder Tore Faller reiste seg flere ganger for å takke av foredragsholderen, men stadig nye spørsmål og egenopplevde omstreiferhistorier fra salen gjorde at han ble stående en stund.

Johs Bjørndal

 

Det er stengt for kommentarer.