Månedens bilde – skøyteløp på Kringla

01_20060153Vi rekker vel så vidt å legge ut dette som Månedens bilde før januar ebber ut.

For noen av oss er dette et nostalgisk gjensyn, for andre eksotisk historie. Bildet er tatt på Kringla i Solemskogen i 1955, sannsynligvis en gang før jul. På den tiden var det nokså normalt at vannene frøs igjen før snøen kom for alvor og det ble skiføre. Da var det høysesong for skøyter. På søndagene kunne vannene i nærheten av byen yre av både voksne og barn.

Klær og utstyr er etter datidens skikk. Gutten til venstre ser ut til å ha «skruskøyter» – skøytejern som kunne skrus på med sideveis klemmer ved hjelp av en skrunøkkel formet som en liten sveiv. Poden til høyre har fått seg hockeyskøyter – et klart skritt opp både i skøyteopplevelse og prestisje, og alle smårollingers ønskedrøm. (Selv tjuvlånte jeg mors i et par år før jeg fikk egne – det ble lagt en kvart side med Aftenposten i tåen for å fylle ut.)

Løperne på bildet er Tore Lauritsen (til venstre) og Dag H. Gomnæs (til høyre), sistnevnte ble senere rektor ved Engebråten skole. Blant tilskuerne kan en blant annet se Hanna Thomassen, Sigrid Sveen, Kristoffer Kise og John Nielsen.

Det er stengt for kommentarer.