Olsenbua – kiosken for hele familien

06_A007_001Olsenbua lå i Lofthusveien, på hjørnet av Liaveien. På 1940- og 1950-tallet var den nærmest en institusjon i strøket – til og med det åpne arealet på den andre siden av Lofthusveien, som den gang var ubebygd, fikk navn etter bua: Olsendumpa. Bua ble drevet av familien Olsen som bodde i det store huset i haven bak. Det var to søstre bak disken, den ene var Kirsten Ergo Olsen, og en eldre bror, Rolf, kjørte lastebil og sørget for henting av varer.

Den gang var det en del trafikk av folk på vei mellom trikkeholdeplassen på Disen og villabebyggelsen på Lofthus, og en hverdag i uken var det veddeløp på Bjerke travbane. Strøkets husmødre handlet grønnsaker og ukeblader i Olsenbua, mannfolkene kjøpte tobakk og aviser, og barna is, sjokolade og sukkertøy i små kremmerhus. Giveren av bildet, Anne Bjerkeseth, forteller at «dette var min godtebutikk, og Kirsten var spesielt snill mot veloppdragne småpiker som meg». Det luktet en underlig blanding av grønnsaker og godteri i Olsenbua, og det var alltid en vennlig og varm stemning.

Et særtrekk ved butikkene i strøket på den tiden, var at betjening og kunder gjerne var naboer. Jeg husker at min far ved et noen anledninger, når han hadde sluppet opp for sigaretter på en helligdag, tok en telefon til Kirsten, og deretter sendte meg opp med lapp og penger. Jeg møtte henne ved bakdøren og fikk komme inn bak disken.

Det var forretning her frem til midten av 1970-tallet.

Skriv til oss hvis du har minner om Olsenbua og menneskene som drev den.

ØR

Legg igjen en kommentar