Vakker sang – og Grefsen gårds historie

Haakon Larsen, Kjetil Hillestad og Esben Riktor sørget for at de frammøtte holdt både takten og melodien på Historielagets allsangkveld på Disen gård 12. september. Og Ole-Andreas Lilloe-Olsen dro historien om Vestre Grefsen – gården han er oppvokst på – helt tilbake til steinalderen.

 

Lilloe-Olsen fortalte at Grefsen gård ved hjelp av sikre kilder kunne spores tilbake til 1300-tallet, men at det utvilsomt har bodd folk der lenge før det. – I middelalderen klarte kirken å tilegne seg nesten alle gårder i området, men da reformasjonen kom overtok kongen alt. Han brukte gårdene til å belønne lojale embedsmenn eller velstående kjøpmenn som hadde bidratt med midler til krigføring. Grefsen gård har hatt mange eiere, min familie kom inn da to av mine tippoldefedre, Iver Olsen og Ole Petter Lilloe, kjøpte henholdsvis Midtodden og hovedbøle på Vestre Grefsen, fortalte.

Så ble det altså Lilloe-Olsen, da Iver sønn Iver Bredo Olsen og Ole Petters datter Thora gifter seg i 1875. Siden har det vært nonnekloster og tysk okkupasjon, før siste rest av gården ble solgt ut av familiens eie i 1976. Mer om dette i neste utgave av På Jakt & Vakt.

Orkesteret

Foto: Eli-Hanna Husby

Forsanger Haakon Larsen (t.h.) måtte finne seg i at hans godt innøvde standardreportoir ble supplert med sangønsker fra Disen gårds egen sangbok. Men både han og medmusikantene Kjetil Hillestad (t.v.) og Esben Riktor tok det på strak arm. Foto: Eli Hanne Husby.

Ole Andreas Lilloe-Olsen  Ole Andreas Lilloe-Olsen (61) bor idag i Lommedalen og er lokalpolitiker for Venstre. Men han er levende opptatt av historien på gården der han vokste opp.

Johs. Bjørndal

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.