Tilbake til middelalderen 6. september 2018

De frammøtte fikk høre et entusiastisk og ordrikt foredrag om Oslo i middelalderen – og ikke minst om de siste års anstrengelser for å bringe tilbake noe av det opprinnelige fra denne tiden.

 Leif Gjerland kunne 6. september ønske en tallrik forsamling velkommen til en såkalt vandring i «Nordens Pompeii», middelalderbyen under Ekebergåsen, som faktisk ble tilbakeført til jordbruksareal da Christian IV flyttet byen på 1600-tallet.

I dag er noe av dette gravet fram og gjenskapt, men en kontinuerlig kamp mot ulike samferdselsaktører har medført at det fortsatt er langt igjen. Men Leif Gjerland og foreningen Middelalder-Oslo har ikke gitt opp å få gjenskapt Oslo Torg slik det var på 1200-tallet. Han mobiliserte til «lyssetting av det gamle torget» med fakkelbokser 17. oktober kl 21. Det blir i så fall en vanskelig aften for flere av Ruters bussruter.

Gjerland på trappa

 

 

 

 

Leif Gjerland fortalte humoristisk om middelalderbyens historie – helt fra kongene som anla den på 1000-1200-tallet, til dagens strev med å gjenskape noe av dette miljøet.

 

Oslo Torg-illustrasjon

Om ikke Oslo Torg er gjenskapt slik det var i middelalderen er det i hvert fall visualisert på husfasaden som vender ut mot torget.

Harald Ekfelt

En av Middelalder-Oslos entusiaster er Harald Ekfelt, som stilte i sitt selvsydde middelalderkostyme.

Tekst og foto: Johs Bjørndal

 

Dette innlegget ble publisert i Nyheter. Bokmerk permalenken.

Det er stengt for kommentarer.