Smakfull dagstur til Toten og Gjøvik 5. mai 2018

Lørdag 5. mai inviterer Historielaget til vårens kanskje vakreste og mest smakfulle opplevelse. Turen går med førsteklasses buss til noen av Mjøsmuseets anlegg på vestsiden av Mjøsa hvor guide Evald Fredholm trygt vil følge oss rundt. Vi møter ham på amtmannsgården Stenberg på Bøverbru/Toten. Her får vi omvisning i Eidsvollsmannen Lauritz Weidemanns staselige gårdsanlegg slik det var rundt 1814.

stenberg gård

Deretter får vi servert en virkelig kulinarisk lunsj på restaurant Ditlevines utsikt i et nabobygg. Her holder også Stiftelsen Toten økomuseum og historielag til. De er allerede varslet om vårt besøk og noen vil ganske sikkert dukke opp og fortelle hva de sysler med. De vil helt sikkert stolt si litt om Amtmanninnen og hennes Døtre – en kulturhistorisk kokebok fra Toten som de etter masse tverrfaglig dugnadsarbeid har utgitt. Ditlevine het fruen på Stenberg. Hun og parets tre ugifte døtre har etterlatt seg matoppskrifter til hverdag og fest som vi får servert smakebiter fra – med et knippe gode lokalhistorier attåt. Boka er blitt et skikkelig praktverk tilpasset dagens kjøkken – forhåpentlig er den fortsatt til salgs.

Deretter kjører vi ned til Mjøsas Ark, Mjøs-museets hovedkvarter på Kapp, hvor den tidligere Vikingmelk-fabrikken ved det gamle fergeleiet over Mjøsa er blitt restaurert og påbygd. Her er det flere spennende utstillinger om viktige hendelser i både fjern og relativt nær fortid. Hvem husker Redd Mjøsa-aksjonene på 1970-80 årene? Nå starter en ny aksjon, med fokus på mikroplast og andre usynlige miljøsyndere.

Bussen tar en snartur bortom Skibladner, som nå ligger i opplag i et glasshus i Gjøvik havn, før vi besøker Gjøvik gård midt i sentrum, hvor Gjøvik historielag har sitt hovedkvarter.. Glassverksgrunnleggeren Caspar Kauffeldt, som bygget det store, hvitkalkede huset på Gjøvik gård i 1810, har mye av æren for at Gjøvik ble en by. Vi besøker glassverkutstillingen og etterfølger Mjøenfamiliens originale og overdådige hjem fra slutten av 1800-tallet, rusler rundt og tar en velfortjent kopp kaffe/te med kanelsnurr før hjemreise ca kl 1600.

Buss merket Nesodden turbuss plukker opp deltagere på alle holdeplasser fra Trikkestallen på Kjelsås og langs Grefsenveien ned til trikkesløyfa på Disen. Avgang Trikkestallen er kl 0900, beregnet avreise Disen trikkeholdeplass kl 0915. Møt opp i god tid. Retur tilbake til Disen-Kjelsås er anslått til ca kl 1800. (De som MÅ hjem tidligere har muligheten til å «stikke av» med tog fra Gjøvik kl 1530 med ankomst Grefsen kl 1721, for de som vil vente går det også tog kl 17:29 og 19:32 – da på egen regning).

Denne turen er for Historielagets medlemmer med nær familie og venner. Historielaget sponser medlemmer slik at prisen for medlemmer og nær familie er fastsatt til kun kr 700, inklusive transport, alle omvisninger, kulinarisk lunsj på Ditlevines utsikt og kaffe/te/kanalsnurr på Gjøvik gård. Andre deltagere betaler kr 800.

«Først til mølla…»-påmelding fra nå og innen 23. april til Hanne Kristine Stagrim på epost hannks@online.no, mobil 922 20 351. Så snart påmelding er bekreftet betaler du kr 700/800 pro pers til Historielagets konto 1609 08 51962 merket med ditt navn og «tur 5. mai 18». Spørsmål om turen kan rettes til Stein Øberg på telefon 932 17 436.