De norske polititroppene under krigen

Aure

Ivar Aure i Rikspolitiets uniform i 1945.

I kveld, 6. juli, er det en dokumentar på NRK1 om de norske polititroppene som ble utdannet i Sverige under krigen. De skulle tre inn for å hjelpe til å holde ro og orden i forbindelse med frigjøringen. I likhet med mange andre grupper ble disse i stor grad oversett og glemt når krigshistorien skulle skrives.

En del av polititroppene gikk inn i det norske Rikspolitiet ble opprett etter krigen. Navnet ble valgt for å unngå sammenblanding med Statspolitiet som var naziregimets politi i perioden 1940-45.

En av dem som var i Rikspolitiet fra vårt distrikt, var Ivar Aure. Han var aktiv motstandsmann under krigen, men han må ha flyktet til Sverige og har havnet i polititroppene.

Andre fra vårt distrikt som etter det vi vet var i polititroppene i Sverige under krigen, var Finn Brynhildsen og Edgar Hegerstrøm som fortsatt er medlem av Historielaget.

Hvis noen vet om andre fra vårt område som var i polititroppene under krigen, vil vi sette pris på å få beskjed.